concussion

Am văzut Concussion

În continuare, la recomandarea unei prietene, am văzut “Concussion”. Filmul lui Bennet Omalu, doctorul nigerian care a descoperit CTE-ul.

Despre film

yellow line

După cum spuneam, Will Smith îl interpretează pe Bennet Omalu, un medic patolog care, având dubii despre moartea unui fost jucător de fotbal american, a cercetat mai mult cauzele morții, ajungând la o mare descoperire.

Ok, Bennet, era un bărbat simplu, un medic ce-și iubea meseria, ba chiar vorbea cu morții în timp ce le făcea disecția. Acesta trăia singur, până, părintele de la biserica catolică unde mergea în fiecare duminică îi propune să o ia în gazdă pe o tânără venită din Kenya pentru a studia în America. Acesta acceptă și nu, încă nu o babardește.  Între timp, în 2002, moare Mike Webster, “Iron Mike”, fostul mijlocaș de bază al echipei Pittsburg Steelers, echipă la care a jucat vreo 14 ani. Ajuns la 50 de ani, acesta suferea de demență, amnezie și depresie. Moare din cauza unui infarct. Ajunge la nenea Bennet care, când îi disecă creierul, observă că acesta era în stare bună. Se revoltă și își investește economiile pentru a-i cerceta creierul lui Mike în detaliu, deoarece spitalul unde “opera” nu l-a ajutat cu banii necesari investigării. După multe cercetări și nopți pierdute, acesta își dă seama că, cauza morții acestuia este însuși fotbalul. Mai precis, loviturile încasate în timpul meciurilor. Spunea în film că a încasat aproximativ 70.000 de lovituri de-a lungul carierei. Cumva, creierul se deteriorează, dar nu arată la o examinare banală. Totodată a făcut această descoperire publică și s-a declanșat războiul. NFL a negat această boală, pentru că îi dăuna afacerii. Totuși, dr. Bennet Omalu, reușește să învingă, cu toate amenințările și piedicile puse de cei de la NFL. Ce l-a ajutat a fost și faptul că în timp ce se judeca cu NFL, câțiva jucători au murit din aceeași cauză pe care o prezenta el. Procesul a durat vreo șapte ani. Într-un final ajunge să fie inventatorul CTE-ului, să se căsătorească cu tipa de care ziceam înainte și să devină cetățean american.

Părerea mea

yellow line

Deci filmul e mișto, a fost gura necesară de aer după atâtea filme de bătaie și cu super eroi din ultima vreme. Nenea Bennet Omalu, interpretat excelent de Will Smith, putem spune că este un iubitor de mortăciuni :)). Da, în film arăta cum vorbea cu morții, le cânta, tipul fiind puțin dus. Dar nu chiar în sensul rău. Dus în sensul de “trăind în lumea lui”. După cum îl interpretează Will Smith arată că e tipul de stranier care se așteaptă ca lumea în America să fie bună și toți să se înțeleagă bine într-o societate care îi înțelege pe toți.

În fine, tipul luptă pentru dreptate, împotriva unui mare mecanism de făcut bani. Într-un final, câștigă, chiar dacă NFL nu cred că a suferit cu prea multe de descoperirea lui. Ce e bine, e că acum jucătorii sunt informați și știu la ce riscuri se expun, which is something.

concussion

Pe alocuri filmul e puțin plictisitor, dar per total, e bun. Will Smith este chiar nominalizat la Globurile de Aur pentru prestația sa, păcat că nu și la Oscar. Merita…

Știați că…?

  • Pentru a se pregăti pentru film, Will Smith și regizorul Peter Landesman au participat la câteva autopsii, două fiind făcute chiar de Bennet în persoană.
  • Will Smith și Adewale Akinnuoye-Agbaje joacă împreună și în Suicide Squad.
  • More.

Notă IMDb: 7.1

Notă personală: 8

 

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.