Am văzut Er ist wieder da

er ist wieder da

Știam de anul trecut că urmează să apară un film după cartea “Ia uite cine s-a întors” sau “Look Who’s Back” semnată Timur Vermes. Am fost entuziasmat de carte, am citit-o, mi-a plăcut și abia așteptam filmul. Urma să apară, apoi am uitat eu de el când a apărut. Am înțeles că a fost dat pe Netflix abia în aprilie 2016, deci l-am văzut bine. 🙂

Despre film

yellow line

Se ia un Adolf Hitler înainte să se sinucidă în buncăr și se aruncă în Berlinul anului 2014. De acolo, face el toată treaba.

Se trezește “pe un teren intravilan” (dacă-mi amintesc bine), în spatele unui loc de joacă. Începe să strige “unde e Bormann, unde e Bormann”, dar nimeni nu-l băga în seamă, doar se mirau că seamănă tare cu un anume personaj din istoria Germaniei… Și a lumii. De acolo, ajunge la un chioșc de ziare unde observă șocat că se află în anul 2014. Vânzătorul crede că e ceva actor țicnit care nu-și iese din rol și acceptă să-l găzduiască în chioșc pe perioada nopții.

Mai departe, proaspăt concediatul de la o televiziune din Berlin, Fabian Sawatski, îl găsește și îi propune să colaboreze. Acesta acceptă, crezând că este o unealtă excelentă de propagandă prin care poate cuceri lumea în sfârșit.

Odată cu asta, el devine celebru (oamenii luându-l în râs), descoperă internetul (unde află și cum s-a terminat războiul) și își folosește cel mai de preț talent al său, oratoria, pentru a cuceri masele.

er ist wieder da

Acesta devine atât de celebru că se decide a se face un film despre cum Sawatski l-a întâlnit pe Hitler și cum au ajuns atât de celebrii.

Părerea mea

yellow line

Ați observat că am terminat recenzia cu el în culmea gloriei, dar fără un final. Așa s-a terminat și cartea, este lăsată în aer, nu se știe dacă a reușit să ajungă unde și-a propus sau cum s-a terminat această peripeție a sa. M-a lăsat cu gustul ăla ciudat de “mai vreau, de ce se termină așa?”. Este unul din puținele probleme ale filmului/cărții. Daaar, poate Timur are în plan să continue cu un “Ia uite cine a câștigat alegerile” sau ceva :)).

O altă problemă este că actorul principal mi-a părut în unele faze că face mișcări robotice, predefinite, că nu își lasă imaginația să joace rolul lui Hitler și semăna cu mine la grădiniță, când dansam călușarii și mă uitam în dreapta să mă asigur că fac mișcările în același timp cu ceilalți băieți. Dar totodată, are momente când îmi dă impresia de Hitler autentic, de grumpy old fuck, deci compensează, which is good.

Pe de altă parte, filmul (precum și cartea) este un deliciu de urmărit (citit). Am râs mai mult decât credeam că o voi face. Timur a ajutat echipa să facă filmul întocmai ca în carte.

Mi-a mai plăcut partea când este imitată celebra fază din “Der Untergang” (Ultimele zile ale lui Hitler).

Totul este o satiră foarte bine realizată, dar în care se vede că nu s-au investit prea mulți bani, din păcate.

Cert este că, cartea merită și apoi trebuie văzut și filmul! Pentru 30 de lei și 320 de pagini… Merge, merge foarte bine!

Știați că…?

  • Se pare că Oliver Masucci (Adolf Hitler), a ieșit pe stradă și a improvizat scenele cu publicul, iar reacțiile acestora sunt autentice.
  • Se poate vedea un poster cu “Back to the Future” în camera lui Sawatski, în legătură cu faptul că Hitler vine din trecut… în viitor.


Notă IMDb: 7.1

Notă personală: 8 cu felicitări!

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

2 thoughts on “Am văzut Er ist wieder da”

  1. Eu mi-am dorit super mult cartea când a apărut, am halit vreo 100 de pagini când mi-am luat-o și după am lăsat-o – m-a cam dezamăgit. Dar habar n-aveam că a apărut un film după ea – să înțeleg că merită? 😀

  2. Merită dacă ți-a plăcut cartea. Dar cum zici că te-a dezamăgit, nu știu… Oricum, e funny! Nu strică să te uiți la el într-o după-amiază 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.