Am văzut Race

  • by
race

Bun, vă ziceam în articolul de America (link câtre articol), că pe avion am văzut filmul Race. Îl așteptam de ceva vreme, pentru că în cinematograf nu am apucat să-l văd, nici nu știu dacă a fost la Sibiu. În fine, așteptam o variantă bună pe net și am profitat de timpul din avion ca să-l văd.

Despre film

yellow line

Filmul spune povestea adevărată a lui Jesse Owens, un atlet de culoare american, care, în 1936 a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin. În vremea aia, Hitler era la cârma Germaniei, deci vă dați seama prin ce a trecut „micuțul”.

În ciuda faptului că și în America erau (și încă sunt) foarte mulți rasiști, Owens și-a găsit un antrenor, Larry Snyder, interpretat de Jason Sudeikis, pe care l-am văzut pentru prima dată într-o dramă.

Au fost multe piedici de care Owens a trecut mai mult sau mai puțin ajutat de Larry. Ideea e că a ajuns la olimpiadă împreună cu echipa.

Acolo, a avut parte de un tratament demn de oamenii de culoare în perioada aia și în țara aia. Oricum, a rupt. A dat de pământ cu naziștii și cu restul țărilor participante. A luat 4 medalii de aur la atletism.

La sfârșit, s-a dat o petrecere pentru a sărbători performanța sa, petrecere la care nu a avut voie să participe, dar după insistențele antrenorului său, a luat și el parte.

Când s-a întors în Statele Unite, președintele de atunci, Franklin Roosevelt, nu numai că nu i-a oferit nicio medalie de merit sau ceva, dar nici nu a vrut să facă cunoștință cu tânărul atlet.

În ciuda tuturor obstacolelor și a faptului că antrenorul său a luptat cu morile de vânt să demonstreze că negrii nu ar trebui să fie neîndreptățiți, între cei doi s-a legat o relație de prietenie puternică, care probabil că a contat cel mai mult.

Părerea mea

yellow line

Filmul este unul ușor, povestea e drăguță și ne învață că n-ar trebui să fim rasiști (yeah, right. De parcă ne-am lecui curând). Mi-a plăcut prietenia celor doi, care a rezistat. Sincer, mă așteptam ca antrenorul să îi facă ceva până la sfârșit, dar s-a dovedit un om cinstit și de încredere.

Mi-a mai placut și scena în care Owens și Luz se întreceau unul pe altul la săritura în nisip, iar la sfârșit, după ce Owens l-a bătut, Luz l-a luat și i-a ridicat mâna ca la box, semn de învingător, în fața publicului nazist, pentru a fi fair play. Chiar dacă a avut de suferit după ce a făcut asta, germanul a demonstrat că nu toți germanii erau naziști, chiar dacă era unul din privilegiați.

Trailer

yellow line

Știați că…?

  • Larry i-a cumpărat adidași lui Owens pentru competiție de la Adi Dassler, care urma să fondeze firma Adidas.
  • Chiar a fost primul film dramatic a lui Jason Sudeikis.
  • Jason a avut puține detalii despre cum era Larry, astfel s-a inspirat din filme cu Gene Hackman și Kevin Costner.
  • Fiicele lui Owens au participat activ la filmări și scenariu, dându-le informații amănunțite despre tatăl lor.
  • More.

Mai jos, Idy Uyoe vă prezintă ce s-a întâmplat cu adevărat la jocurile olimpice din ’36:


Notă IMDb: 7.1

Notă personală: 8

Filmul a debutat pe 11 martie 2016 în România și în restul lumii.

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.