Am văzut The Hateful Eight

  • by
the hateful eight

Cam târziu, ce-i drept, am reușit să văd al optulea film al lui Tarantino, denumit cu un mic joc de cuvinte “cei opt odioși”, făcând aluzie atât la cele 8 personaje din film, dar și la filmul cu numărul 8. Și a fost bun! Urmează să le văd și pe restul… So many movies, so little time…

Despre film

yellow line

Filmul se desfășoară în capitole, Tarantino much? Primul capitol desemnează acțiunea care se petrece undeva în ținutul înghețat al Wyoming-ului, unde John Ruth (Kurt Russell), un vânător de recompense, își transportă “prada”, Daisy Domergue (Jennifes Jason Leigh), către Red Rock, unde ar urma să-și încaseze comisionul și ea ar urma să fie spânzurată. Cum mergeau ei liniștiți printre nămeți, dau de maiorul Marquis (Samuel L. Jackson) care încerca să predea niște răufăcători (morți), 3 la număr, la Red Rock. Ca să vezi, ce coincidență. Îl ajută cu morții, îi urcă în trăsură și îi “dau bice” spre sătuc.

Începutul celui de-al doilea capitol ne aduce un al 4-lea companion pentru trăsura condusă de O.B., Chris Mannix (Walton Goggins), fost membru al bandei Mannix, care pretinde că a fost desemnat ca fiind noul șerif din Red Rock și… o nouă coincidență face să meargă spre sătuc pentru a-și lua steaua de șerif în piept.

Al treilea capitol ne poartă la “Prăvălia lui Minnie”, unde ajung cei 4 protagoniști și cu O.B.. Acolo sunt întâmpinați de Bob, pentru că Minnie nu era acolo, care îi ajută să ducă caii în hangar.

Înăuntru, poposeau încă 3 personaje.

Un nene mai scund, carismatic, care se dădea drept călăul din Red Rock, Oswaldo Mobray (Tim Roth) și care le povestește lui John Ruth și lui Daisy de viața de călău.

Mergând mai departe, într-un colț, la o masă, tăcut, răgușit, stă Joe Gage (Michael Madsen), care spune că merge undeva lângă Red Rock, la mama sa, pentru Crăciun.

Undeva în jumătatea camerei, prăvăliei, stă impasibil, generalul Sandy Smithers, care nu se prezintă prea mult în acest capitol.

În urma unor neînțelegeri cu cei care erau deja în prăvălie, camera a fost împărțită în două, pentru a nu se intersecta cele două grupuri.

Cu toate astea, John Ruth le confiscă armele lui Mobray și lui Joe Gage și îl pune pe O.B. să le arunce în toaleta din afara prăvăliei. Ăsta aproape îngheață până se întoarce la prăvălie.

În timpul mesei de seară, toți au făcut front comun și s-a discutat despre legitimitatea scrisorii pe care Marquis Warren o are de la președintele din vremea aia, Abraham Lincoln, care recunoaște că e falsificată. Asta pentru a rămâne în viață.

Mai apoi, maiorul are o convorbire cu generalul, în care acesta îi povestește cum i-a omorât fiul, moment în care îl și ucide pe general.

După asta, capitolul patru debutează cu “secretul lui Domergue”. În timp ce Marquis îl omora pe generalul Sandy, cineva a otrăvit cafeaua, iar Daisy a văzut asta.

John Ruth a băut, O.B. a băut și el, iar la scurt timp, amândoi încep să vomite sânge. John era încătușat de Daisy, iar în ultimele sale clipe încearcă să o omoare. Asta e mai rapidă, îi fură pistolul și îl împușcă. După asta, Marquis îi aliniază pe cei rămași în viață, la perete, înafară de Daisy.

Din moment ce Mannix a fost aproape să bea și el din cafea, Marquis s-a încrezut în el și i-a dat o armă, pentru a-i supraveghea pe Joe Gage, Mobray și Bob, câtă vreme el urma să deslușească misterul celui care a otrăvit cafeaua.

Ușor, ușor, Marquis îl desconspiră pe Bob, ca fiind cel care a ucis-o pe Minnie și pe soțul ei. Îl omoară, iar apoi trece la cel care a otrăvit cafeaua.

Sub prezumția că cei doi rămași în viață, lucrează pentru a o salva pe Daisy, Marquis decide să îi toarne cafeaua pe gât ei, pentru a-i forța pe ceilalți să mărturisească cine a fost. Joe Gage recunoaște, moment în care, boașele lui Marquis explodează, cineva din subsol împușcându-l. În același timp, Mobray scoate un pistol și îl împușcă pe Mannix, care la rândul său îl împușc pe Mobray. Feeling confused yet?

BAM! Începe capitolul cinci! Ăsta e capitolul în care este povestit planul de salvarea a lui Daisy, dar și moartea lui Minnie și a tuturor din prăvălie. Aici este prezentat și fratele lui Daisy, Jody (Channing Tatum).

Nu dau multe detalii aici.

Ultimul capitol! Se reia acțiunea de după ce Marquis a fost împușcat între picioare. Mannix împușcat în picior se retrage lângă patul unde era așezat Marquis, iar Mobray și Joe Gage se pun în celălalt colț. Singurii cu arme au rămas Marquis și Mannix, care-l fac pe Jody să iasă de la subsol. Imediat ce acesta a ieșit, Marquis îi zboară creierii.

Într-un final, Daisy îi propune lui Mannix un târg, pentru a rămâne în viață: să-l omoare pe Marquis. Totodată propune să-l ajute să care morții care valorau zeci de mii de dolari, în Red Rock.

În timp ce Marquis îi omoară și pe Mobray și Joe Gage, își termină gloanțele și ajunge la mâna lui Mannix și Daisy, care încă se târguiesc.

Dintr-o dată, Mannix cade lat, moment în care Daisy încearcă să-i târască trupul lui John Ruth către el pentru a ajunge la un pistol de pe podea. Când reușește să îi taie mâna lui John Ruth, fuge spre pistol, când Mannix se trezește și o împușcă.

Erau conștienți că vor muri amândoi în prăvălia aia, așa că decid să o spânzure pe Daisy, așa cum i-ar fi plăcut lui John Ruth.

Filmul se termină cu Mannix, care l-a înfruntat pe Marquis că scrisoarea de la Lincoln e trucată, să o citească înainte să-și dea ultima răsuflare.

Părerea mea

yellow line

A fost cel mai bun film văzut de mine în ultima vreme. Nici nu e de mirare că am scris atât. Filmul ăsta merita de departe să îl văd la cinema! I regret it! Dar de acum încolo știu, mă voi posta la ușa cinematografului la fiecare film al lui Tarantino! Promit!

Filmul te ține în priză pe parcursul tuturor capitolelor, peisajele sunt magnifice, modul în care e filmat este ceva aparte.

Vreau să menționez că îmi pare nespus de rău pentru O.B.! A fost cel mai de treabă băiat de acolo și regizorul l-a omorât cu cafea otrăvită. Păi se poate, domnule Tarantino? Not nice!

Mi-au plăcut cadrele cu Jennifer Jason Leigh, pe care o știu din comedia fraților Cohen, The Hudsucker Proxy, aflată la prima nominalizare pentru Oscar, pentru rol secundar feminin. Deși îmi place foarte mult de frumoasa Alicia Vikander, mi se pare că Jennifer merita distincția. A intrat în personaj mai bine ca toți din film și a impresionat prin actoria de clasă. Cel puțin pe mine!

Mi-a mai plăcut și modul în care se agitau toți când întra cineva în prăvălie și trebuia să închidă ușa, dar cum absolut nimeni nu punea mâna să ajute.

Vârsta lui Samuel L. Jackson parcă a stagnat de câțiva ani buni încoace. Nu știu ce mănâncă, dar la 68 de ani, să joci așa și să arăți așa… Well that’s something! Că nu arată nici în ruptul capului de 68 de ani!

Distribuția a fost fantastică, scenariul superb, cadrele mirifice, coloana sonoră distinctă (premiată cu Oscar), iar actoria de nota 10!

Trailer

yellow line

Știați că…?

  • La un moment dat, scenariul s-a “scurs” pe net, iar Tarantino nu a mai vrut sa-l facă. După ce l-au citit, actorii, în frunte cu Samuel, l-au convins pe regizor să-l facă.
  • Deși a fost la a șasea colaborare cu Tarantino, abia în filmul ăsta, Samuel a fost desemnat în rol principal.
  • Ar fi trebuit să joace și Django în film, dar Tarantino l-a înlocuit cu niște referințe subtile la filmul din 2012.
  • Bob trebuia să fie un francez, inițial, dar s-a renunțat la idee.
  • Vocea naratorului este chiar Quentin Tarantino.
  • More.

Notă IMDb: 7,9

Notă personală: 9

Filmul a debutat pe 15 ianuarie 2016 în România și pe 30 decembrie 2015 în USA.

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.