altex

Articol post Altex

Da, am lucrat la Altex în perioada 12 decembrie 2016 – 9 iunie 2017. Adică aproape 6 luni.

E irelevant dacă mi-a plăcut sau nu, cert e că am ales varianta de a lucra ca și asistent de vânzări și mai apoi ca și operator banc probe, pentru a nu strica relația cu vreo firmă serioasă.

De ce?

Pentru că aveam în plan să mă întorc în America încă din noiembrie. Chiar nu avea rost să merg la o firmă serioasă (la care să vreau să rămân o perioadă îndelungată) pentru 6 luni.

Ce am observat eu cât timp am fost asistent de vânzări?

Sunt foarte multe lucruri care m-au surprins, neavând contact prea mare cu lumea din jur în sensul în care nu sunt tipul care merge într-un magazin de electronice și electrocasnice să cumpere lucruri. Dau comandă pe net… E mai simplu și de cele mai multe ori mai ieftin.

Am rămas șocat de numărul mare de oameni care vin să cumpere din magazinul fizic. Și pe lângă asta, majoritatea sunt obsedați să vadă ei produsul, să-l pipăie, de parcă dorm cu el noaptea. Și vorbesc acum de routere sau boxe PC. Ok, la boxe mai zici, că trebuie să le vezi, ca să-ți faci o idee cum le împarți prin casă. Dar la routere ce-ți trebuie să vezi la el fizic? Că îl iei, îl pui undeva și acolo rămâne până se strică. Și vin și cu pretenții de genul: “cum să nu-l aveți expus”? Asta în ciuda faptului că se vede clar că nu ai unde să le expui, but hey!

Funny stuff that happened:

Cum să nu existe lucruri care să te spargă de râs? Doar lucrezi cu oamenii, dooh… Bun, let’s see:

  1. Fiind aproape primul raion de la intrarea în magazin, eram primii întrebați unde se află „x” lucru pe care îl căutau clienții.

Par example: unde aveți prelungitoarele?

La care, vine Leonard și le răspunde: Prelungitoarele le găsiți … (întinzând mână undeva spre spatele magazinului)…

Clientul plecând direct, nelăsându-mă să termin propoziția. Nici mersi, nici futu-te-n cur, nimic.

Okay… ? Asta se întâmpla cam în 60-70% din cazuri, nu că am pățit-o eu o singură dată.

  1. Vin la un moment dat niște indivizi de o culoare incertă, să probeze niște boxe, iar eu fiind ultimul venit, colegii m-au trimis pe mine la luptă.

Prima dată m-au pus să le probez 5-6 tipuri de boxe, de câteva ori fiecare, că doar la urechea lor muzicală, trebuia să fie siguri care se aude mai bine din firmele Akai vs. Myria. Quality sound, înțelegeți?

Apoi, când au restrâns opțiunile la 2 boxe, au început cu „hai șefu’, pune-le pe alea mai scumpe în cutia celor mai ieftine, trăiți-ar”. După ce i-am refuzat, m-au luat cu „hai frățioru’ că glumeam, ce vorbești?”. Aha… :-j Apreciez totuși că nu au fost agresivi când i-am refuzat… Doar erau 6, nu se jucau.

  1. Vine într-o zi, tot la boxe, un slinos transpirat, de-ăla de, la 35 de ani încă doarme la părinți acasă. Acum nu sunt eu genul care prea judecă, dar îmi place să-mi imaginez, plus că avea ceva probleme la cap..

Cauta niște boxe pentru a le folosi la laptop, cât să se audă ceva mai tare ca boxele laptopului.

Îi recomand o pereche „forță” de boxe la vreo 45 de lei. Le ia și în 30 de secunde se întoarce, constatând că nu are decât 44 de lei la el.

Face el: „nu poți să vorbești la casă să… Vin eu mâine și aduc banii”.

M-a pufnit puțin, n-am putut să mă abțin. L-am refuzat și pe el și a renunțat pentru moment la boxe… S-a întors după vreo oră cu leul. L-o fi cerșit sau ceva…

  1. Ultima și cea mai bună dintre toate!

Vine la un moment dat o tipă cu un mouse wireless super șmecher, Myria, 16 lei și mă întreabă:

  • Ăsta e wireless, nu?
  • Da, nu are fir și are bateria + receiverul în țiplă.
  • Și îmi trebuie internet ca să meargă, nu?

*error 404*

*Restart*

*Leo’s brain started*

– Nu, doar îl băgați în portul USB și îl folosiți. ?

– Așa simplu?

– Așa simplu, da…

Ce m-a emoționat într-o zi a fost o bătrânică însoțită de nepoata ei, care avea ceva probele la gât (purta un aparat de sintetizare a vocii).

Foarte umile, amândouă, mă întrebau ce laptop să-i cumpere fetei, care era în clasa a 12-a, urma să dea bacul și avea nevoie de un laptop ieftin pentru proiecte. Sincer, nu mai țin minte, dar nu cred că le-am dat niciun laptop, dar m-au marcat cât de frumos mi-au vorbit și legătura pe care o aveau fata și bunica ei. I-am urat baftă la bac, dar nu cred că s-a pus problema, părea o fată cuminte și conștiincioasă.

După aproape 3 luni, am fost mutat pe bancul de probe. Ca și responsabil cu făcutul garanțiilor și probelor la produse. Aici mi-a plăcut, am avut ocazia să interacționez cu oamenii și asta mi se pare un lucru bun pentru o persoană mai introvertită, dar care dorește să scape ușor ușor de asta… Mai mult sau mai puțin… Plus că aici nu mă plictiseam așa de tare… Și nu trebuia să mă prefac că sunt ocupat, ca să nu se observe că stau. Wuz mmmkay…

Și aici mi-au plăcut oamenii care veneau nervoși că nu le merge nu știu ce produs, la care eu, cu zâmbetul pe buze, îi redirecționam către colegii de la service. ?)

Per total, experiența Altex nu mi-a adus cine știe ce experiență de viață sau profesională, atâta tot că sigur nu mă voi mai angaja vreodată într-un magazin, ca și lucrător comercial sau asistent de vânzări… Nu că nu mi-a plăcut (deși nu mi-a prea plăcut), dar trebuie să mai și progresez.

Apropo de asta, am stat să analizez clienții care dau pe la magazine. Situația, din punctul meu de vedere, este tragică. Foarte mulți părinți nu au ținut pasul cu tehnologia, moment în care puștiul poate deține controlul device-urilor din casă, ceea ce nu prea cred că e indicat. Atunci când o să am și eu un pici, promit să nu rămân în urmă cu tehnologia!

Pe de altă parte, ceea ce m-a bucurat a fost comunitatea de gameri. Foarte mulți copii, adolescenți, adulți care vin să cumpere jocuri. Am analizat puțin situația (crezând că pe g2a găsesc cele mai ok prețuri la jocuri) și am constatat că Altex vine cu oferte foarte bune la unele jocuri. Asta la reduceri. Pentru asta am hotărât să-mi iau un dvd-rw, pentru DVD-urile cu jocuri.

Poza am luat-o de la Revo.

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

3 thoughts on “Articol post Altex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.