Sindromul Truman

  • by
The Truman Show

The Truman Show este filmul cu Jim Carrey în care trăiește într-o lume falsă, cu oamenii din jurul lui, actori angajați să joace rolul de vecini, colegi de muncă, funcționari, etc. Până și soția lui este o angajată care joacă un simplu rol în show-ul cu numele personajului principal. Iar totul este filmat și difuzat la TV. În fine, destul cu spoilerele, uitați-vă la film. E filmul pe baza căruia Jim a primit un primul său glob de aur în anul 1998. Este în primele 250 de filme pe IMDB, cu 3 nominalizări la Oscar.

Bun, după această introducere vă spun că filmul a devenit cu timpul și o boală. Chiar dacă nu este o boală oficială, aceasta a fost raportată de peste 40 de ori în Statele Unite, Marea Britanie și nu numai.

Sindromul se manifestă prin faptul că posesorul crede că toată lumea din jurul lui este falsă, că totul e regizat sau că face parte dintr-un reality show, exact ca în film.

truman show

 

  • Ca un exemplu, cu american, a călătorit până în New York pentru a vedea dacă turnurile gemene chiar s-au prăbușit. El credea că ce văzuse la TV era regizat pentru a schimba scenariul reality show-ului lui.
  • Altul s-a urcat pe statuia libertății, deoarece credea că se va reîntâlni cu fosta lui prietenă din liceu, astfel acesta fiind eliberat din reality show. (ceva asemănător cu ce se întâmplă și în film)

Scenaristul filmului, Andrew Niccol, a declarat în 2013:

Știi că ai reușit ceva în Hollywood, dacă ai o boală numită după munca ta.

Nu e ceva de lăudat, dar.. Ba da, este.. Și eu m-aș mândri cu asta.. :-??

Mai multe detalii despre boală aici.

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.