*prin oricine înțelegem orice rapper negru, semi-talentat…

Am fost și eu, ca orice fan Marvel la premiera prea promovatului Black Panther. Film bunuț, nu rupe, chiar dacă în box office o face, dar e un film demn de văzut la cinema.

Dar mai multe despre el, într-un articol “Ce filme am mai văzut“…

Bun, acum mă gândeam la băiatul ăsta, Kendrick Lamar, care de vreun an s-a remarcat cu piese precum “HUMBLE.“, “DNA.” sau “LOYALTY.“. Piese de altfel mediocre spre bune. Personal din cele menționate, doar prima îmi place. (Yeah, I’m a misogynistic asshole 🙂 )

Anul ăsta vine cu coloana sonoră a filmului Black Panther, adica aduce melodia principală, dar și alte 4 melodii, din cele 14 din albumul “Black Panther: The Album“. Da, aparent acum nu se mai numește “numele filmului + soundtrack”, ci “Numele filmului: The Album”. Ceva probabil pentru mai multe asocieri cu artiștii care lucrează la coloana sonoră. În “albumul” ăsta pentru Pantera Neagră, Kendrick a colaborat cu The Weeknd sau Future.

Dar de unde vine acest Kendrick Lamar? Că parcă a apărut așa dintr-odată și a pus stăpânire pe topurile Hip-Hop din lume. Ba chiar cu piesa HUMBLE, a câștigat la aproape tot ce a fost nominalizat  pentru premiile Grammy. (a pierdut la “Record of the Year” în fața lui Bruno Mars, care devine un fel de Timberlake din 2006-2007)

E promovat de Dr. Dre

Pentru a vedea de unde vine, ne gândim puțin la filmul “Straight Outta Compton“, biografia lui Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E și alții. De acolo știm (bine, nu numai de acolo) că băieții proveneau din Compton, California și de acolo și-au pornit aventura de a deveni cei mai cei. Coincidență, Kendrick provine tot din Compton. Am înțeles că acesta a fost remarcat de Dr. Dre, la piesa “Ignorance is Bliss” și de acolo l-a luat ăsta mare pe ăsta mic pe sus și l-a propulsat la ce este acum. Nu e nimic complicat. A venit Dr. Dre cu saci de bani, a băgat în marketing și promovare și așa a luat naștere coloana sonoră pentru Pantera Neagră și restul melodiilor menționate mai sus.

Dacă analizăm puțin colaborările studioului Aftermath, din 2010, până în prezent, vedem Eminem și Kendrick Lamar. Bine și Dr. Dre, dar nu se pune, că-i studioul lui.

Deci, dacă stau puțin și mă gândesc la vocea lui Kendrick și melodiile prestate și-l înlocuiesc cu un oricare alt rapper negru care vinde mixtape-uri pe străzile din New York, îmi dă același rezultat. Succes garantat, atâta timp cât tata Dre pompează bani în publicitate și te promovează peste tot.

Este foarte simplu de făcut paralela. Să luăm exemplu de pe la noi. Dacă căca Radio ZU și alte radiouri cu muzică comercială nu ar mai băga Smiley și Carla’s Dreams de 20 de ori pe zi, aceștia nu ar mai avea atâta succes. Și bineînțeles că melodiile alea nu sunt băgate pe gratis, iar cu cât plătesc casele de discuri mai mulți bani pentru ele, cu atât mai multă publicitate, mai mult/ă căcat  muzică mainstream ajunge la oameni și prin ascultat mult aceeași melodie mediocră (care poate nu ți-a plăcut în mod special la început), ajunge să-ți placă, să mergi la concerte, să devii fan și să dai like la Radio ZU. It’s about marketing, y’all.

De altfel, All the stars e mișto.

 

Nu-mi displace, ba chiar mi-e simpatic și nu vreau să zic decât că în locul lui putea fi un alt artist la început de drum, dar a avut noroc, poate e și serios.

BTW, știați că acesta vrea să joace în continuarea Black Panther? AICI

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

Author

2 Comments

    • Leo Reply

      Mulțumesc frumos, Julia!
      Pentru mai multe și articole și nu numai, dă-i și tu un like la pagină.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.