În ultima vreme folosesc destul de mult olx.ro, platforma de vânzări-cumpărări de bunuri. Aia pe care vinzi și telecomanda de la televizor separat, sperând să scoți aproape la fel de mulți bani, cât a costat televizorul când l-ai cumpărat. Locul ăla unde se face bișniță jegoasă. Dar nu despre cumpărători sau vânzători vreau să vorbesc. Pentru asta sunt alte articole (1,2,3). Aș vrea să vorbim despre platforma propriu zisă și ce probleme consider eu că are. Sau nu neapărat probleme, dar ce îmbunătățiri i-aș aduce eu.

 

Sistem de recenzii

În primul și în primul rând are nevoie de un sistem de recenzii. Atât pentru vânzători, cât și pentru clienți.

Pentru vânzători e foarte benefic sistemul de recenzii pentru că, dacă sunt oameni/mici companii serioase, care livrează produsele ok și la timp, atunci ratingul va fi mare, deci și încrederea de a comanda de la ei crește, plus clienții vor fi mai mulți.

În felul ăsta s-ar elimina cei care trimit o cărămidă în loc de un radio sau un iphone 3, un iphone 4 și o carte Yu-Gi-Oh! de fuziune în loc de un iphone 7.

Pentru clienți ar fi benefic doar din punctul de vedere al vânzătorului, așa și-ar mai filtra din clienții care dau țepe. Care comandă și apoi îl trimit înapoi sau anulează comanda, pentru că sunt niște costuri și la retur. Asta e ceva mai puțin pentru firme, ci mai mult pentru persoanele fizice care vând vechituri. Pentru că firmele pot avea volume mai mari de comandă, așa că nu stau ei să sorteze clienții.

Odată cu asta s-ar înființa firme cu produse resigilate/refurbished/furate (nu îndemn la asta, dar e posibil). Deci s-ar mai diversifica piața de produse, iar accesările pe pagină ar crește considerabil. De ce să mergi să cumperi de pe eMAG, când poți lua un produs refurbished de aici, cu garanție jumate din timp.

Adică să luăm ca exemplu eBay-ul. Merge foarte bine și vinde foarte bine. Nu este Amazon, întra-devăr, dar face o treabă grozavă pentru cumpărătorii de produse refurbish. Am cumpărat mai multe produse refurbished sau chiar în țiplă, noi nouțe, la 60-70% din prețul unui produs nou. Până acum, tot ce mi-am luat a fost pe măsura așteptărilor! Asta cu ajutorul ratingurilor, pentru că am luat doar de la firme cu mii/sute de mii de produse vândute și rating de cel puțin 98%. Totodată, m-am ghidat și după cum au descrierea produsului. Dacă avea o descriere pompoasă, îngrijită și care să nu mă facă să caut și în altă parte detaliile produsului, bineînțeles că mi-am cumpărat produsul.

 

Filtre mai multe și mai diversificate

Ar putea investi puțin în sistemul de filtrare a produselor căutate. De multe ori am căutat un produs pe olx mai mult timp până l-am găsit, când puteam adăuga un filtru și rezolvam din start problema. Adăugarea multor filtre nu încurcă pe nimeni. Dacă nu cunoști lucruri tehnice despre un produs căutat, nu le folosești, dacă te pricepi puțin, îți ușurează munca. Aici intră este implicat triunghiul câștigurilor. Câștig olx, clientul găsește ușor produsul, deci se întoarce când mai are nevoie de ceva, câștig vânzător, pentru că are produsele filtrate cum trebuie și ajunge clientul ușor la produsul vândut de el, câștig client pentru că își găsește ce dorește repede și eficient.

Dacă facem o comparație cu PC Garage, care au niște filtre excelente la produsele de IT, OLX este 0 barat. Până să-mi fac calculatorul pe componente, am căutat pe PCG componentele în funcție de cerințele și dorințele mele și mi-a satisfăcut așteptările cu succes. A mai rămas doar să aștept oferte.

 

Filtre aplicate automat după căutare

Foarte simplu, exact ca atunci când se adaugă un anunț și se scrie la titlu “vând telefon x” și algoritmul olx îți sugerează că ar fi indicat să-l pui în categoria “Telefoane”, așa ar putea avea un algoritm, ca atunci când cauți un produs, să se aplice automat niște filtre, pe care tu să le modifici după bunul plac.

Exemplu: cauți un laptop, scrii “laptop” și dai “căutare”. Îți afisează “x” rezultate, iar pe margine ai posibilitatea să selectezi câți GB RAM să aibă sau câți inch să aibă display-ul, doar printr-o simplă căutare pentru “laptop”, fără să selectezi categoria vizată.

Lucrul ăsta l-am văzut pe eBay, când mi-am luat un laptop. Avea o grămadă de filtre, care să te ajute să ajungi la produsul dorit.

Cu cât selectezi mai multe filtre, cu atât rămâi cu mai puține produse din care să alegi. Nu mai stai să cauți prin 50 de rezultate, ci prin 3.

 

Acum câteva idei despre vânzători.

Sunt destul de multe persoane care-și pun anunțurile fără poze sau fără descriere. Nu înțeleg cum pot avea pretenția să-i sune cineva. Pe ce criterii să vreau eu produsul, dacă am doar numele lui?

Ar trebui oarecum obligatorie adăugare unei poze. Hai că pentru descriere, se pot interesa și clienții, dar pentru nivelul de avariere al produsului, nu. Sau măcar dacă nu pun poze, să aibă anunțul valabil 5-10 zile, nu 30. Ar fi o mică motivare în a adăuga poze.

O altă cerință obligatorie pe care o poate cere OLX de la vânzători este să lase neapărat număr de telefon la anunț. Acum este posibilitatea de a lăsa fie numărul, fie nimic și pot trimite cumpărătorii mesaj pe olx. Dar să fim serioși, că românii nu au cultura de a sta conectați mereu, deci se poate întârzia grav un răspuns. Cât timp am căutat apartament, am dat mai multe mesaje la diverși pentru a întreba anumite detalii nespecificate în anunț, neavând alte posibilități de a lua legătura cu ei. Majoritatea nu mi-au răspuns nici acum.

Altă treabă ar fi oferirea de puncte sau rating bun pentru produsele vândute. Odată vândut produsul, bifezi ca și vândut, clientul bifează ca și primit și mulțumit de calitatea produsului, astfel se motivează și vânzătorul să scoată produsul la timp de pe site (pentru a nu mai da speranțe altora), dar și clienții pentru a recenza produsul primit.

Astea sunt punctele pe care le-aș îmbunătăți la OLX pentru a-l face un site mai bun și mai eficient.

 

   

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, îmi poți lăsa un like sau să-i dai un share.

Author

2 Comments

  1. Cred ca cel mai important este pastrarea filtrelor. Daca filtrez ceva sa ramana salvat atunci cand parasesc aplicatia, nu sa fac setarile alea de fiecare data cand intru.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.